Η Διοίκηση του Κιλκισιακού καταδικάζει την σεξουαλική παρενόχληση που βγήκε στο φως τις δημοσιότητας από την Σόφια Μπεκατώρου, καθώς και κάθε είδους παρόμοιες σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε αγόρια και κορίτσια του αθλητισμού και όχι μόνο.
Στον αθλητικό χώρο, πέρα από τη σεξουαλική κακοποίηση, ιδιαίτερα συχνή είναι και η ψυχολογική κακοποίηση, η οποία συνήθως και εύκολα περνά απαρατήρητη, καθώς γαλουχούμαστε να την ερμηνεύουμε ως φυσιολογική γιατί ο αθλητισμός- και δη ο πρωταθλητισμός , απαιτεί σωματική και ψυχική δύναμη «να σφίγγεις τα δόντια και να αντέχεις» .... Αυτό όμως δεν είναι ψυχική δύναμη.
Είναι λάθος να θεωρείται αδυναμία το να αγαπάς και να προστατεύεις τον εαυτό σου και να θέτεις τα όρια σου.
Η αντιμετώπιση που έχουμε δει να οδηγεί σε μείωση του φαινομένου, καθώς εξάλειψη δεν εχει επιτευχθεί πουθενά έως τώρα, είναι πολύπλευρη.
Χρειάζεται η συνεργασία διαφόρων φορέων τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπισή του, και είναι και οι δυο εξίσου σημαντικές.
Σήμερα η πλειοψηφία των θυμάτων μιλά τουλάχιστον 10-15 χρόνια αργότερα, αφού έχουν αποστασιοποιηθεί και συχνά απομακρυνθεί εντελώς από τον χώρο και ταυτόχρονα δυναμώσει με ψυχοθεραπεία πολλών ετών.
Οι άνδρες μιλούν ακόμη δυσκολότερα από τις γυναίκες έστω και πολλά χρόνια μετά, καθώς η δημοσιοποίηση ενός βιώματος σεξουαλικής κακοποίησης ερμηνεύεται να θίγει ιδιαίτερα την εικόνα δύναμης, που τους προσάπτει ο έμφυλος ρόλος του άνδρα και η οποία εκτιμάται μέσα στον αθλητισμό ως ύψιστο χαρακτηριστικό για άνδρες αλλά και γυναίκες.
Tags
2019Α1