Το γυναικείο ποδόσφαιρο βιώνει την τελευταία δεκαετία μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, με τα επίπεδα της συμμετοχής, της ανταγωνιστικότητας και της παγκόσμιας απήχησης του να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Χαρακτηριστικά, η μέση προσέλευση στα γήπεδα του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Αγγλία είχε αυξηθεί κατά 47% τη σεζόν 19-20, πριν φυσικά την επέλαση του κορονοϊού. Τηλεοπτικοί κολοσσοί όπως το BT και το BBC ερίζουν πλέον για την κάλυψη των αγώνων και παίκτριες όπως η Alex Morgan της Tottenham αυξάνουν κατακόρυφα τη δημοτικότητα τους και καθιερώνονται αποφασιστικά στο αθλητικό συλλογικό υποσυνείδητο ως superstars.
«Η εν λόγω πρωτοφανής πρόοδος οδήγησε την FIFA στην ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο, με σκοπό την δημιουργία ενός ασφαλούς και εύφορου περιβάλλοντος, γύρω από το οποίο το άθλημα θα συνεχίσει να ανθίζει και να αναπτύσσεται», αναφέρει σε άρθρο του ο Ιάκωβος Τεχνόπουλος, Δικηγόρος MSc, Μεταπτυχιακός φοιτητής Αθλητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Trent του Nottingham. Οι νέοι κανόνες που θα προκύψουν μετά από τροποποίηση του Κανονισμού Ιδιότητας και Μεταγραφών Ποδοσφαιριστών (Regulations on the Status and Transfer of Players), επικεντρώνονται στην προστασία της μητρότητας των αθλητριών. Στοχεύουν όμως, υπό μία ευρύτερη οπτική, στη θεσμοθέτηση ενός στιβαρότερου κανονιστικού πλαισίου που χρειάζεται για την προστασία των εργασιακών συνθηκών στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά, οι νέοι κανόνες που προβλέπεται να εγκριθούν από το Συμβούλιο της FIFA τον Δεκέμβριο του 2020:
- Αρχικά, ο πιο ρηξικέλευθος και καινοτόμος κανονισμός της FIFA είναι η καθιέρωση της άδειας μητρότητας για τις αθλήτριες του γυναικείου ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του συμβολαίου τους, η οποία θα έχει ελάχιστη διάρκεια 14 εβδομάδων, με τουλάχιστον 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η αθλήτρια κατά την άδεια μητρότητας θα λαμβάνει αποζημίωση ίση με τα 2/3 του μισθού της.
- Ακολούθως, η αθλήτρια θα δικαιούται να επιστρέψει στην αθλητική της δραστηριότητα μετά την ολοκλήρωση της άδειας μητρότητας. Ο σύλλογος της θα υποχρεούται να την επανεντάξει στην ποδοσφαιρική δραστηριότητα και να της παρέχει διαρκή και συνεχόμενη ιατρική υποστήριξη. Στην αθλήτρια θα δίνεται μάλιστα η ευκαιρία να πραγματοποιεί ακόμη και θηλασμό του τέκνου της. Οι σύλλογοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν κατάλληλες εγκαταστάσεις, εναρμονισμένες με την εφαρμοζόμενη εθνική νομοθεσία.
- Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντικατάστασης της αθλήτριας που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας, η FIFA παίρνει ξεκάθαρη θέση. Οι σύλλογοι θα δικαιούνται κατ’ εξαίρεση να δηλώσουν μία παίκτρια εκτός μεταγραφικής περιόδου για να αντικαταστήσουν προσωρινά την παίκτρια που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας. To συμβόλαιο της προσωρινής αντικαταστάτριας θα έχει διάρκεια μέχρι την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου που ακολουθεί την επιστροφή της παίκτριας που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας. Η δήλωση της παίκτριας που βρισκόταν σε άδεια μητρότητας μετά την επιστροφή της θα μπορεί κατ’ εξαίρεση να λάβει χώρα εκτός μεταγραφικής περιόδου.
- Επιπλέον, ειδικές ρυθμίσεις ορίζονται και για το διάστημα πριν την άδεια μητρότητας. Για να εξασφαλιστεί ότι οι εγκυμονούσες αθλήτριες δεν θα διατρέξουν κάποιο κίνδυνο, σε περίπτωση που αποφασίσουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, έχουν το δικαίωμα να δεχτούν συχνότατη και ανεξάρτητη ιατρική παρακολούθηση. Οι εγκυμονούσες αθλήτριες έχουν επίσης το δικαίωμα να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με εναλλακτικό τρόπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι σύλλογοι οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση των αθλητριών και να εργαστούν από κοινού για να εξυφάνουν ένα πλάνο εναλλακτικής απασχόλησης.
- Τέλος, ειδική μνεία αξίζει η διάταξη της FIFA για την προστασία των συμβάσεων των εγκυμονουσών παικτριών, που αποτελεί προπύργιο ισότητας και δικαιοσύνης για το χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, η FIFA επιτάσσει ότι καμία αθλήτρια γυναικείου ποδοσφαίρου δεν θα αντιμετωπιστεί μειονεκτικά σε κανένα επίπεδο εξαιτίας της εγκυμοσύνης της. Αναλυτικότερα, η μονομερής καταγγελία της σύμβασης μίας αθλήτριας εξαιτίας της εγκυμοσύνης της θα θεωρείται καταγγελία χωρίς νόμιμη αιτία. Σύμφωνα με τη FIFA, οι κυρώσεις που επισύρει μία τέτοια ενδεχόμενη καταγγελία, πιθανόν να συνδυαστούν και με χρηματικό πρόστιμο.
ΠΗΓΗ Thrakisports.gr