Εδώ και αρκετό καιρό ζούμε όλοι μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα όλων, μικρών και μεγάλων. Ο αθλητισμός φυσικά είναι ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί πάρα πολύ μιας και οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Τι συμβαίνει όμως με το κομμάτι της αντοχής συγκεκριμένα? Παρακάτω θα δούμε συνοπτικά τι επιπτώσεις έχει η αποχή από τον αθλητισμό στο κομμάτι της αντοχής.
Η Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου(VO2max) είναι ο δείκτης που προσδιορίζει την αντοχή ενός ανθρώπου. Δείχνει την ικανότητα του να καταναλώνει οξυγόνο όταν εκτελεί μία άσκηση μεγάλης διάρκειας. Μία προπόνηση χαμηλής έντασης μπορεί να βελτιώσει την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου(αντοχή), αλλά σημαντικά αποτελέσματα εμφανίζονται όταν η προπόνηση αντιστοιχεί στο 90% με 100% της VO2max.
Με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, η διακοπή από τις προπονήσεις έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αντοχή και αυτό διότι έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από αποχή 2-3 εβδομάδων η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου εμφανίζει μείωση ενώ μετά από μεγαλύτερη αποχή (8-10 εβδομάδες), η VO2max επανέρχεται στα πρώτα της ΄΄αρχάρια΄΄ επίπεδα κάτι που δεδομένα συμβαίνει στην πλειοψηφία των ερασιτεχνών αθλητών ανεξαρτήτως αγωνίσματος.
Παράλληλα, αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει, αν και σε μικρότερο ποσοστό μείωση της δύναμης. Η απώλεια της αερόβιας ικανότητας (αντοχή) δηλαδή, προηγείται της απώλειας δύναμης.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι, όταν με το καλό επιτραπεί η επιστροφή στην κανονικότητα, οι προπονητές θα πρέπει προσεκτικά να σχεδιάσουν τα προπονητικά προγράμματα για τους αθλητές τους για την ομαλή επανένταξής τους στους αγωνιστικούς χώρους καθώς και για την πρόληψη-αποφυγή τραυματισμών.
Γιώργος Αλτιπαρμακίδης,
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ-Προπονητής UEFA .