ΑΟ ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΑΛΤΙΑΝΟΥ (Ματιές στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο . )


 Β'ΕΘΝΙΚΗ

ΑΟ ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ
ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΑΛΤΙΑΝΟΥ!!!
Η Ελένη Σεμαλτιανού κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη ,όπου και μεγάλωσε.
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στα 19 της χρόνια , όταν σταμάτησε τις προπονήσεις στίβου λόγω τραυματισμών(ήταν για χρόνια αθλήτρια επτάθλου του ΑΣ ΑΡΗ Θεσσαλονίκης)και ήταν φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ.Η ομάδα του ΑΟ Ηλιούπολης(από τον οποίο αργότερα προέκυψε η σημερινή ομάδα του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης)έψαχνε τότε για παίκτριες και έτσι ξεκίνησαν όλα !Εντελώς τυχαία ! Πολύ γρήγορα ήρθε η συμμετοχή της στην Εθνική ομάδα , στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής της καριέρας(όπως και στην ομάδα της , τον ΑΟ Ηλιούπολης)λόγω σοβαρού τραυματισμού(ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα σε αγώνα πρωταθλήματος).
Στη συνέχεια αφοσιώθηκε στις μεταπτυχιακές της σπουδές(μεταπτυχιακό στην Προπονητική και αργότερα Διδακτορικό στη Φυσική Αγωγή).Το 1999 διορίστηκε ως Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στη Ρόδο , από όπου άρχισε η προπονητική της καριέρα με την ομάδα του Σταυρού Καλυθιών , που τότε ήταν στην Α Εθνική κατηγορία .
Λόγω της δουλειάς της αργότερα έφυγε από το νησί και βρέθηκε στην Αθήνα .
Εκεί είχε διάφορες συνεργασίες με γυναικείες ομάδες , με πιο σημαντική αυτή με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών , όπου ανέλαβε προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Κωφών Γυναικών με συμμετοχή στην Ολυμπιάδα Κωφών το 2013 στη Σόφια της Βουλγαρίας ,μια μοναδική εμπειρία!
Το 2013 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη , όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα ως μόνιμο προσωπικό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη ς.
Διδάσκει Ποδόσφαιρο στο ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και είναι μέλος του Εργαστηρίου Αξιολόγησης της Βιολογικής Απόδοσης του Ανθρώπου(όπου αξιολογείται η απόδοση των αθλητριών/αθλητών).Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά , ως μέλος του Εργαστηρίου ,με έρευνες για την αθλητική απόδοση στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Στα προπονητικά της , μετά τον ερχομό της στη Θεσσαλονίκη , συνεργάστηκε με την ομάδα του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης ως προπονήτρια τερματοφυλάκων και στη συνέχει με τη νεοσύστατη ομάδα ΔΟΞΑ ΡΕΤΖΙΚΙΟΥ(Γ' Εθνική)ως προπονήτρια και αυτή η ομάδα ιδρύθηκε με σκοπό τη διάδοση του γυναικείου ποδοσφαίρου και όχι τον πρωταθλητισμό .
Την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε με την ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς , στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ακόμα νέας γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας .
Τη φετινή χρονιά συνεργάζεται με την ομάδα του ΑΟ ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ ,ομάδα Β' Εθνικής , με πολλά νέα κορίτσια ,με μια νέα διοίκηση με πολλά καινοτόμα και δημιουργικά σχέδια.
Για την ώρα , όπως η προπονήτρια Ελένη Σεμαλτιανού επισημαίνει ,οι ατομικές προπονήσεις συνεχίζονται με τήρηση αποστάσεων και μέτρων προφύλαξης.
Η ίδια εκφράζει τις ευχές της για τη νέα χρόνια , αλλά αποτυπώνει δημόσια τις προσωπικές σκέψεις , ώστε το ποδόσφαιρο γυναικών της χώρας μας να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο . Αναλυτικά όσα μας δήλωσε:
''Να ευχηθώ σε όλες και σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά ,με υγεία και αισιοδοξία εντός και εκτός γηπέδων!
Είναι δύσκολη η κατάσταση χωρίς αγώνες ,σχεδόν ένα χρόνο τώρα.
Θέλει υπομονή , επιμονή και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από όλους μας.
Επιστροφή στην ενεργό δράση , όπως και όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες!
Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε ,το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει μια τεράστια δυναμική ,κάτι που φαίνεται και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών του 2019 στη Γαλλία , τόσο από την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παίχτηκε από τις ομάδες που συμμετείχαν ,όσο και από τον αριθμό των φιλάθλων που το παρακολούθησαν ανά τον κόσμο !Έχουμε τα παραδείγματα της Αμερικής ,της Νορβηγίας ,της Σουηδίας(και πολλών άλλων χωρών)που οι Εθνικές τους Ομάδες Γυναικών στο ποδόσφαιρο είναι οι επίσημες αγαπημένες των φιλάθλων και είναι πιο δημοφιλείς από τις αντίστοιχες ανδρικές εθνικές ομάδες.
Επίσης , έχουμε τα παραδείγματα της Αγγλίας ,της Γαλλίας ,της Γερμανίας ,της Ολλανδίας και άλλων χωρών ,με εκατομμύρια φιλάθλους στον κόσμο, με εξαιρετική οργάνωση σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων,συλλόγων,πρωταθλημάτων,υποδομών,επιμόρφωσης,επιστημονικής υποστήριξης , με σταθερή προβολή και πρόοδο του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Όλα αυτά τα πέτυχαν με σχεδιασμένη πορεία και με προσπάθεια σε διάρκεια χρόνων, με τη συνεργασία των Ομοσπονδιών και Πολιτείας και με την ενεργή συμμετοχή των ομάδων .
Αυτό είναι που πιστεύω ότι πρέπει ν κάνουμε και στην Ελλάδα αν θέλουμε την πρόοδο του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Επίσης , πιστεύω ότι χρειαζόμαστε καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο συλλόγων και τμημάτων υποδομής για να μπορέσουμε να δούμε καλύτερα αποτελέσματα , όπως έγινε και σε όλες αυτές τις χώρες που σήμερα θαυμάζουμε το υψηλό τους επίπεδο στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Και για όλα αυτά χρειαζόμαστε τους κατάλληλους ανθρώπους ,στις κατάλληλες θέσεις!
Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα!
Έχουμε εξαιρετικές παίκτριες, τόσο νεαρές που τώρα αποκτούν εμπειρίες και δείχνουν τις ικανότητές τους(δείτε την πορεία και τα αποτελέσματα των Εθνικών μας ομάδων Κορασίδων και Νεανίδων),όσο και έμπειρες και καταξιωμένες παίκτριες που παίζουν στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και στην Εθνική μας ομάδα , αλλά και σε πρωταθλήματα στο εξωτερικό με εξαιρετική απόδοση.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια παλιότερη σκέψη για τη δημιουργία ενός φορέα εκπροσώπησης όλων των ομάδων του γυναικείου ποδοσφαίρου(γνωρίζω ότι υπήρχαν παλιότερες προσπάθειες που ναυάγησαν...),ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε ότι μας αναλογεί από όλους τους αρμόδιους.
Έναν φορέα ενωμένης εκπροσώπησης όλων των γυναικείων ομάδων ,από όλη την Ελλάδα και όλες τις εθνικές κατηγορίες χωρίς περιορισμούς.
Όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά και διαπιστωμένα με το γυναικείο ποδόσφαιρο(αθλήτριες ,προπονήτριες/προπονητές ,παράγοντες από το χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου)να μπορούν να εκπροσωπούν ότι και να ακούγονται!
Επίσης ,με αφορμή την χιονοστιβάδα καταγγελιών από γυναίκες αθλήτριες για σεξουαλική παρενόχληση ,να ευχηθώ η φετινή χρονιά να σημάνει την αρχή για την οριστική εξάλειψη τέτοιων φαινομένων ,αλλά και φαινομένων σεξισμού ,φυλετικού και κοινωνικού ρατσισμού και να επικρατήσουν οι υγιείς συμπεριφορές και το ''ευ αγωνίζεσθαι '' εντός και εκτός γηπέδων.
Γιατί το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός , είναι παιχνίδι με αξίες ,είναι γιορτή και μακάρι όλοι, ποδοσφαιρίστριες , παράγοντες και φίλαθλοι να μπορούμε να το χαιρόμαστε!
Με τις παρακάτω σκέψεις σας χαιρετώ και ελπίζω να βρεθούμε υγιείς ,σύντομα στα γήπεδα!!!''

Επιμέλεια: Ηλίας Σχορτσανίτης
Πηγή Ματιές στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη