Η Super League εισηγήθηκε στην Ε.Π.Ο. αλλαγές ποινών για χειραγώγηση αγώνα .

 Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και με αφορμή την υπόθεση του Παναιτωλικού, η Super League προωθεί αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας για τις ποινές των ομάδων για Στοιχηματισμό και χειραγώγηση αγώνα. Οι οποίες είναι πιο ήπιες σε ό,τι αφορά τις ομάδας.



Όπως ενημέρωσε η διοργανώτρια: «το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί προς την ΕΠΟ τροποποίηση των άρθρων 26-30 του Κώδικα Δεοντολογίας» και πλέον η Ομοσπονδία θα κρίνει εάν θα δώσει έγκριση.


Ειδικότερα:

Το άρθρο 27 προβλέπει για «προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους» υποβιβασμό. Η Λίγκα ζητά η προβλεπόμενη ποινή να είναι αφαίρεση έως 10 βαθμών ή υποβιβασμός.

Το άρθρο 26, παράγραφος 5 αναφέρει «τα πειθαρχικά αδικήματα της χειραγώγησης αγώνα, απόπειρας χειραγώγησης αγώνα ή όποιας άλλης δραστηριότητας σχετίζεται με τη χειραγώγηση αγώνα είναι απαράγραπτα». Η πρόταση της Super League είναι τα αδικήματα να παραγράφονται πέντε χρόνια μετά την τέλεση τους.


 

Οι προτεινόμενες αλλαγές εάν μια ομάδα θεωρείται υπαίτια:


(α) σε κάθε περίπτωση εφόσον υπαίτιος της προσπάθειας ή επίτευξης των ανωτέρω είναι άμεσος ή έμμεσος μέτοχος ή κάτοχος δικαιωμάτων ψήφου με ποσοστό ανώτερο του 50%,

(β) κατά μαχητό τεκμήριο εφόσον υπαίτιο είναι μέλος του Δ.Σ. ή προπονητής ή διευθυντικό στέλεχος της ομάδας και

(γ) εφόσον υπαίτιος είναι οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος της ομάδας, αν αποδειχθεί (κατά τον κανόνα του comfortable satisfaction) ότι οι πράξεις του εν λόγω προσώπου έγιναν με παρότρυνση ή εν γνώσει της ομάδας».

Επίσης στον Κώδικα σημειώνεται ότι αν δεν υπάρχει εμπλοκή αξιωματούχου της ομάδας τότε πρέπει να εμπλέκονται περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστή για να θεωρηθεί η ομάδα υπαίτια. Η Λίγκα ζητάει να προστεθεί και ο όρος σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να αποδειχθεί «ότι η ομάδα παρότρυνε αυτούς ή έστω τελούσε εν γνώσει των πράξεων τους».

Τέλος, στο άρθρο 29 για επηρεασμό για χειραγώγηση αγώνα να παραμείνει το πρόστιμο των 300.000 ευρώ για την ομάδα η ποινή όμως να είναι αφαίρεση 10 βαθμών ή υποβιβασμός και όχι μόνο υποβιβασμός.

Πηγή : Aelola.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη