Κάτάθεση ψυχής για τον Τζορτζ και ιστορική νίκη

Μια τεράστια νίκη (2-1) απέναντι στην Αγγλία αφιέρωσαν οι παίκτες της Εθνικής στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ που έφυγε απρόσμενα και πρόωρα από τη ζωή. Ο Βαγγέλης Παυλίδης, πρώτος Έλληνας που σκοράρει στο ιστορικό Γουέμπλεϊ -και μάλιστα 2 φορές- πανηγύρισε τα γκολ δείχνοντας το μαύρο περιβραχιόνιο...και όλοι μαζί οι διεθνείς τη φανέλα του Τζορτζ. Συγκινητικές σκηνές στη λήξη του ματς.

Η Εθνική στάθηκε περίφημα στο 1ο ημίχρονο. Με πολύ καλά τρεξίματα και αλληλοκάλυψη, οι διεθνείς, όχι μόνον έλεγξαν στο μεγαλύτερο μέρος του 45λεπτου το ματς, αλλά ήταν αυτοί που δημιούργησαν τις πιο κλασσικές ευκαιρίες, με κυριότερες τις δύο του Μπακασέτα: στο 10΄ο αρχηγός εκμεταλλεύτηκε το λάθος κοντρόλ του Πίκφορντ εκτός περιοχής και πλάσαρε σε κενή εστία για να σώσει το γκολ στη γραμμή ο Κόλγουιλ. Στο 21΄ ο Γιαννούλης γύρισε στον "κάπτεν" που πλάσαρε από κοντά, η μπάλα βρήκε Πίκφορντ και αμυντικούς και δεν μπήκε στα δίχτυα. Οι Άγγλοι απείλησαν με τον Μπέλιγχαμ στο 3΄ και τον Πάλμερ στο 22΄, αλλά μέχρις εκεί.

Και στο 50΄ η Ελλάδα βρήκε αυτό που της αναλογούσε στο ματς βάσει της πολύ καλής εικόνας της, καθώς ο Κουλιεράκης μπήκε ωραία στην περιοχή, πέρασε στον Παυλίδη που με μια θαυμάσια ντρίμπλα-προσποίηση άδειασε τρεις αντιπάλους και πλάσαρε εύστοχα τον Πίκφορντ για το 1-0. Ο φορ της Εθνικής έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που σκοράρει στο Γουέμπλεϊ.

Από κει και μέχρι τη λήξη η Εθνική απειλήθηκε μόνο στο 79΄ σε μια φάση διαρκείας που τελείωσε με επιθετικό φάουλ των Βρετανών και λύγισε στο 85΄ με το ωραίο σουτ του Μπέλιγχαμ να καταλήγει στην εστία του Βλαχοδήμου για το 1-1. Αλλά μόνο για λίγο. Στο 94΄, από την επιμονή του Πέλκα και του Βαγιανίδη μέσα στην περιοχή, ο Παυλίδης βρήκε το πλασέ και ευστόχησε για το 2-1 και τη μεγάλη νίκη, την πρώτη επί της Αγγλίας σε δέκα παιχνίδια.

Η βραδιά ήταν υπέροχη για την Εθνική που πέτυχε ιστορική νίκη και υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να πανηγυρίσει ξέφρενα. Όμως γιορτή δεν υπάρχει. Υπάρχει βαθιά θλίψη, υπάρχει θρήνος και βαρύ πένθος. Με το σφύριγμα της λήξης η συγκίνηση απλώθηκε στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ. Το κλάμα του Μοακασέτα, του Βαγιανίδη και των άλλων παιδιών, στα χέρια τους η φανέλα του Τζορτζ που ήταν εκεί. Κυρίως αυτός ήταν εκεί...Και είδε από ψηλά να του αφιερώνουν τα υπόλοιπα παιδιά μια από τις μεγαλύτερες νίκες της Εθνικής.

Η μεγάλη εμφάνιση και η ιστορική νίκη μεταφράζεται σε αυτά μόνο τα λόγια:

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΖΟΡΤΖ...  

Αγγλία (Λι Κάρσλεϊ): Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Στόουνς, Κόλγουιλ, Λιούις, Ράις, Γκόρντον (60΄ Γουότκινς), Σάκα (52΄ Μαντουέκε), Πάλμερ, Φόντεν (72΄ Σολάνκε), Μπέλιγκχαμ.

Ελλάδα (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Γιαννούλης, Σιώπης (66΄ Ζαφείρης), Κουρμπέλης (74΄ Μάνταλος), Μασούρας (66΄ Πέλκας), Μπακασέτας (85΄ Βαγιανίδης), Τζόλης (85΄ Κωνσταντέλιας), Παυλίδης.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη